Ingestuurd door Nationaal Monument Oranjehotel op 05 september 2022
Cornelis Jelier
Ingezonden door Bonnie Spaans-Barkmeijer
Tussen de nagelaten stukken uit mijn moeders archief zaten een foto en aantekeningen over Cornelis Jelier, lid van de Stijkelverzetsgroep. Het verhaal wat daarbij hoort had mijn moeder, Nan Barkmeijer-Rossing, mij al eerder verteld en samen hebben wij enkele keren het Eregraf van de Stijkelgroep op de Haagse begraafplaats Westduin bezocht.
Op 1 mei 1941 was mijn, toen nog ongehuwde, moeder als typiste in dienst gekomen bij Technisch Handelsbureau Alro in Den Haag, eigenaar/directeur was C.A. Jelier. Nog geen week later (op 7 mei) was ze op kantoor aanwezig tijdens de inval waarbij haar baas Cornelis Jelier werd gearresteerd door NSBers en Duitsers, wat uiteraard grote indruk op haar gemaakt heeft. Later kwam zij te weten dat Jelier deel uitmaakte van de Stijkelgroep. Door verraad werden er toen 47 personen van die verzetsgroep opgepakt en gevangengezet in het Oranjehotel. Omdat Nan nog maar net in dienst was van Alro werd zij niet verhoord, men ging er van uit dat zij niet op de hoogte zou zijn van de verzetsactiviteiten van haar baas.
De Stijkelgroep hield zich met name bezig met spionage tbv de Engelsen en werd verraden door infiltranten. Op de website van de Stijkelgroep is over Cornelis Jelier meer informatie te vinden. Hij werd met de andere 47 leden van de groep naar Berlijn getransporteerd. Daar werden 31 personen ter dood veroordeeld en gefusileerd. Cornelis kreeg op aanvraag van zijn vader als diens enige kind “gratie”, werd niet gefusileerd maar kwam in tuchthaus Sonnenburg (Polen) en kamp Oranienburg in Sachsenhausen terecht. In januari 1945 werd hij op transport gesteld naar Bergen-Belsen. Van dit transport is niemand aangekomen, vermoedelijk vermoord.