Ingestuurd door Jacqueline 't Hart op 21 november 2021
Jan Willem Kempff was getrouwd met Johanna Elisabeth Jacoba Smolders. Ze woonden in de Paulus Potterstraat 57 te Loosduinen.
Hij was leider van De eerste en oudste verzetsgroep van Loosduinen. Deze groep was opgericht na de Eerste Wereldoorlog als “Bijzonder Vrijwillige Landstorm” (BVL) en bestond uit uit afgezwaaide militairen om bij eventuele binnenlandse onrusten te kunnen optreden.
De BVL werd na mei 1940 door de Duitse bezetter verboden. Jan Willem Kempff probeerde het kapitaal van de BVL uit handen van de Duitsers te houden door het via een transactie veilig te stellen. Kapitaal was uiteraard nodig voor de opbouw van een verzetsgroep. Na de capitulatie hadden veel Nederlandse militairen hun wapens ingeleverd, kapitaal en contacten waren nodig voor de aankoop van nieuwe wapens. De wapens en munitie die de groep Kempff in bezit had, werd verstopt in de oranjerie van de Stichting Bloemendaal waar Jan Willem werkzaam was.
Jan Willem kwam voor de geldtransactie in contact met Cees Schüngel, die bij de Nutsspaarbank in Loosduinen werkte en leider was van een tweede verzetsgroep in Loosduinen. Het kapitaal van de BVL werd door Cees Schüngel bij de bank op een aparte rekening geplaatst. Het contact met de bank bracht de verbinding tot stand tussen de beide verzetsgroepen. Voorzichtig werden de eerste contacten gelegd met oud-militairen die een zekere gevechtstraining en wapenkennis hadden. Deze nieuwe contacten kwamen uit het Legioen Oud-Frontstrijders (LOF) of uit andere groepen die lid waren geweest van de BVL. In deze fase ontstond een verwarrende situatie met risico van langs elkaar heen werkende groepen en gevaar van arrestatie van de gehele groep door de Sicherheitsdienst (SD).
Jan Willem Kempff werd gearresteerd, en in de dagen daarna de rest van de leden, inclusief de groep van Martinus Staamer die in Loosduinen ook een verzetsgroep leidde.
Na gevangenschap in het 'Oranjehotel' en Kamp Amersfoort werd Kempff in Kamp Sachsenhausen met drieënzestig andere leden van de Ordedienst geëxecuteerd.
Informatie gehaald uit:
oorlogsgravenstichting.nl
oorlogsbronnen.nl
Ingestuurd door Maaike Steenhoek op 20 april 2022
Jan Kempff kende ik via zijn dochter, Jo Kempff, een vriendin van mijn Moeder. Dit portret hing altijd bij haar in de woonkamer.
Met Jo zijn mijn Moeder en ik vaak in het Oranjehotel geweest met de vereniging van nabestaanden.