Ingestuurd door Nationaal Monument Oranjehotel op 16 maart 2021
Onderwijzer en communistisch voorman in Groningen. Werkte mee aan de uitgave van Het Noorderlicht in november 1940, en schreef een manifest dat na de Februaristaking werd verspreid. Werd op 10 maart 1941 gearresteerd en gevangen gezet in het Oranjehotel. Werd via Amersfoort naar Buchenwald gestuurd (vanaf 26 maart 1942).
Bron: mevr. A. Sterringa
Foto: http://www.iisg.nl/bwsa/bios/sterringa-g.html
Ingestuurd door Nationaal Monument Oranjehotel op 18 februari 2022
Bron: oorlogsgravenstichting
Ereburgerschap voor verzetsman Geert Sterringa
De gemeenteraad van Groningen heeft op woensdag 19 april 2017 besloten de heer Geert Sterringa, lid van het communistisch verzet tijdens de Duitse bezetting, lid van Provinciale Staten van Groningen en lid van de gemeenteraad van de stad Groningen postuum in te schrijven in het Gulden Boek van de stad Groningen.
Bijna veertig jaar lang was Geert Sterringa onderwijzer in de stad Groningen. Generaties arbeiderskinderen hebben op de armenschool in het Noorderplantsoen zijn lessen genoten. Geert Sterringa was medeoprichter van de CPN in Groningen en tevens lid van de Groninger gemeenteraad en Provinciale Staten.
Al op 5 februari 1933 waarschuwde hij op een demonstratie tegen het opkomende fascisme. Later dat jaar nam hij de eerste ontsnapte gevangenen uit de concentratiekampen in het Eemsland in huis. Hij nam deel aan de leiding van het communistische verzet in Groningen en was mederedacteur van het Noorderlicht, dat uitkwam in het najaar van 1940 en de eerste regelmatig verschijnende verzetskrant in Groningen werd.
Na de Amsterdamse Februaristaking, in Europa de enige openbare demonstratie tegen de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter, schreef Sterringa een oproep aan de bevolking om in verzet te komen. Naar aanleiding van deze oproep werd hij op 10 maart 1941 gearresteerd. Na een verblijf in het Huis van Bewaring werd hij op 23 april 1941 overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen, samen met elf anderen uit het communistische verzet.
In januari 1942 volgde kamp Amersfoort, waar hij en zijn medegevangenen het bijzonder zwaar hadden. Eind maart 1942 ging hij op transport naar het concentratiekamp Buchenwald. Ten gevolge van de vele ontberingen overleed Geert Sterringa op 19 januari 1944 in Buchenwald.
Bron: Gemeente Groningen
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 27 november 2017