Dirk Vrijenhoek

Persoonsgegevens

VoornaamDirk
InitialenD.
AchternaamVrijenhoek
GeslachtMan
Leeftijd51
Woonplaats's Gravenhage
Geboren27 juli 1891 in Rotterdam.

Reden arrestatieJodenhulp

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel30 december 1942
Oranjehotel verlaten8 april 1943
Cel(len)610  |  Een cel adopteren? Bekijk de mogelijkheden
VervolgVught (waar hij op 14 maart 1944 is vrijgelaten)

 
Bron(nen):
Vonniskaart NRK
Oorlogsbronnen.nl

Ingezonden verhalen over Dirk Vrijenhoek

Ingestuurd door rudi harthoorn op 17 september 2024

Dirk Vrijenhoek was eigenaar van een metaalbedrijf. Hij was getrouwd met een joodse vrouw. Meteen na het begin van de bezetting ging hij voor de Wehrmacht werken, waarmee hij zijn bedrijf drastisch kon uitbreiden, omdat hij vergunning kreeg om meer elektriciteit (het vijfvoudige) te gebruiken. Hij raakte bevriend met Fritz Rudolf Hillesheim van de Sicherheitsdienst. In 1943 had hij zijn schoonouder op bezoek. Ze droegen in de woning geen ster. Het werd door de buren, mogelijk Reinder Zwolsman, verraden. Ze werden allen gearresteerd. Zijn Joodse vrouw Rosa(liena) de Groot werd naar Westerbork gestuurd en zelf werd hij gevangen gezet in Vught. Vanuit Vught kon hij via Hillesheim Rosa voor 5000 gulden vrijkopen (Hillesheim was het centrum van een corruptiespel, waarbij gevangenen met welgestelde ouders zich voor 5000 gulden konden vrijkopen, maar voor zwarthandelaars kon dat bedrag oplopen tot 40.000 gulden). In 1944 kon hij zich ook vrijkopen voor 5000 gulden.
Hillesheim was door het corruptiespel schatrijk geworden; het geld belegde hij in juwelen (gekocht op de zwarte markt) en woningen (gekocht via Zwolsman). Hillesheim wilde na een Duitse capitulatie in Nederland blijven en dook daarom op Dolle Dinsdag onder na veel bezittingen bij Vrijenhoek te hebben ondergebracht. Hillesheim werd opgespoord door Zwolsman, die van de Sicherheitsdienst tien marechaussees voor arrestaties ter beschikking had gekregen. Hillesheim werd in Oxerhof bij Deventer wegens desertie opgehangen, terwijl zijn echtgenote Charlotte (Lotte) Grinberg bij Vrijenhoek onder dook.
Vrijenhoek ging eind 1944 fijnmechanische onderdelen voor de V2-raket maken (waarschijnlijk onderdelen die voor de verbinding met het startplatform nodig waren).
Na de oorlog kwam Lotte bij Vrijenhoek in huis wonen.
 

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken