Hermanus Carolus Marie Engering

Persoonsgegevens

VoornaamHerman
InitialenH.C.M.
AchternaamEngering
GeslachtMan
BeroepManufacturier
Geboren5 mei 1913 in Den Haag.
Overleden5 september 1944 in Vught.
Reden van overlijdenGefusilleerd

Reden arrestatieLandelijke Organisatie Hulp Onderduikers (LO)
Gearresteerd in's Gravenhage
Gearresteerd op13 juli 1944

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel13 juli 1944
Oranjehotel verlaten19 juli 1944
VervolgVught
BijzonderhedenSchuilnamen:
Van Dalen, Sietsma of Brandsma.

 

Ingezonden verhalen over Hermanus Carolus Marie Engering

Ingestuurd door Frank PH Engering op 01 februari 2021

Herman, (H.C.M.) Engering, geboren in 1914.

Jacoba Johanna Engering-Velù, weduwe van Willem Casper Melchior Balthasar Engering, had bij de aanvang van de oorlog op 10 mei 1940 zeven zonen. Vijf zoons, Henri, Guill, Piet, Herman en Louis, hebben gevangen gezeten in het Oranje Hotel te Scheveningen. Piet en Herman hebben de oorlog niet overleefd.

Bij de mobilisatie van het Nederlandse leger op 29 augustus 1939 werd Herman opgeroepen. Tijdens de meidagen van 1940 diende hij als sergeant bij het Regiment Jagers. Na de demobilisatie nam hij zijn werk weer op als bedrijfsleider van een van de filialen van de Haagse Firma Engering in manufacturen.

Het verzetswerk van zijn broer Louis werd na diens arrestatie overgenomen door Herman in samenwerking met zijn broer Piet. Herman werd plaatsvervangend leider van het rayon Den Haag van de L.O. Hij gebruikte de schuilnamen Van Dalen, Sietsma of Brandsma. Welke schuilnaam hij gebruikte, hing af van de groep mensen waar hij op dat moment mee samenwerkte. Bijna niemand kende zijn echte naam. Toen hij constateerde dat door sommigen met bonkaarten werd gefraudeerd, bedacht hij een systeem, waardoor fraude niet meer mogelijk was. Het systeem zat zo in elkaar, dat het voor de Duitsers niet te doorgronden was.

In de loop van 1944 richtte Herman met een aantal andere verzetslieden de groep Natura op. Zij bezorgden naast bonnen en geld ook dekens, kleding, schoenen en levensmiddelen aan onderduikers en aan gezinnen die onderduikers in huis hadden. De achtergebleven gezinnen van mensen die vanwege verzetsactiviteiten gevangen zijn gezet, werden eveneens zo geholpen.

Na de arrestatie van zijn broer Piet werd de situatie steeds gevaarlijker en de L.O. werd nog voorzichtiger. Om nog wat zaken te regelen zou men tot nog één bijeenkomst houden en dan voorlopig niet meer. De hele verzetsgroep blijkt verraden te zijn. Op 13 juli 1944 werd Herman gearresteerd. Na een kleine week werd Herman vanuit het Oranjehotel overgebracht naar het concentratiekamp Vught. Op 5 september 1944 werd hij met een aantal vrienden uit het Haagse verzet bij kamp Vught gefusilleerd.

Het complete verhaal is te vinden bij Kamp Vugt. https://www.nmkampvught.nl/biografieen/engering-hermanus-carolus-marie/

Bij Raadsbesluit van 11 april 1991 werd in Den Haag in een nieuwe wijk Houtwijk een straat Engeringstraat genoemd. Naar Herman en Piet, zoals het straatnaambord vermeldt.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken