Catharina Wapperom-Van Gent

Persoonsgegevens

VoornaamKitty
InitialenC.
AchternaamWapperom-Van Gent
GeslachtVrouw
Leeftijd26
Woonplaats's Gravenhage
Geboren15 januari 1917 in 's Gravenhage.
Overleden29 december 1975.

Reden arrestatieVermoeden van verzet en communisme
Gearresteerd in's Gravenhage
Gearresteerd op17 februari 1943

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel18 februari 1943
Cel(len)389  |  Een cel adopteren? Bekijk de mogelijkheden
VervolgVrijgelaten
BijzonderhedenZie ook Pieter Wapperom

 
Bron(nen):
Verhaal mw. Akkermans

Ingezonden verhalen over Catharina Wapperom-Van Gent

Ingestuurd door Mw. Akkermans op 22 april 2024

Kitty Wapperom (Catharina van Gent) 15 januari 1917 – 29 December 1975

Terwijl Nederland in Juli 1945 voorzichtig begint met de wederopbouw na de bevrijding, bevindt de 28-jarige Kitty Wapperom zich een week lang in een cel onder de Munt in Amsterdam, samen met haar man Piet (zie Piet Wapperom). De oorlog mag dan voorbij zijn, maar de voormalige verzetsstrijder Piet en zijn vrouw Kitty zitten illegaal opgesloten in een koude, donkere kelder.

Kitty groeit op in een tijd van crisis en sociale onrust. In de jaren dertig, tijdens de economische crisis, raakt ze geïnteresseerd in het communisme als een symbool van hoop en vrijheid te midden van opkomend nationaalsocialisme in Europa. Ze wordt voorzitter van de Communistische Jeugdpartij in Den Haag en ontmoet daar Piet Wapperom.
Wanneer de nazi's Nederland binnenvallen in 1940, zijn Kitty en Piet onder de eerste verzetsstrijders. Piet is medeoprichter van de Haagse Vonk, een verzetsgroep die zich kenmerkt door propaganda tegen de bezetter, Kitty helpt met het schrijven en verspreiden van verzetskranten. Het eerste blad de Vonk verschijnt in oktober 1940. Ook nemen ze een onderduiker in huis.

In 1941 wordt Kitty moeder van zoon Petja. Het gezin gaat door met hun verzetswerk, maar de situatie wordt grimmiger. Hugo, de broer van Piet, wordt opgepakt en in augustus 1942 vermoord in concentratiekamp Gross-Rosen. Terwijl Kitty zich afzijdig houdt van actief verzet vanwege hun kind, koopt Piet twee pistolen en vormt een sabotagegroep. Zij steken de opslagplaats van de Duitse Wehrmacht in de 2e Lulolfdwarsstraat in oktober 1942 in brand.

Piet is inmiddels een verbindingsman tussen landelijke sabotageploegen. Wanneer hij op 11 februari 1943 niet thuiskomt, waarschuwt Kitty de groep en verstopt ze de pistolen. Piet is intussen gearresteerd in Utrecht en gevangengezet in Rotterdam. Zonder te weten dat Piet, de leider van de Vonkgroep, in Rotterdam gevangen zit, arresteert de Sicherheitsdienst (SD) de leden van de Vonk-groep. Vervolgens doet de SD in de nacht van 17 februari, op zoek naar Piet en de pistolen, een inval bij de familie en wordt Kitty gearresteerd. Een dag later ontdekt de SD dat Piet gevangen zit in Rotterdam en wordt hij naar Den Haag overgebracht.

Kitty verblijft zeven weken lang in cel 389, een ruimte van 2 bij 4 meter waar zes vrouwen zitten. Het is bedompt en als een van de vrouwen het benauwd krijgt, tikt zij een ruitje in voor frisse lucht. Zij laat niets los en wordt eind maart vrijgelaten, waarna ze onmiddellijk gaat pleiten voor het leven van haar man bij hoofdcommissaris van de Sicherheitspolizei Munt. Terwijl de groep wordt veroordeeld en op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd, wordt Piet voor verder verhoor van het proces ‘abgetrennt’.

Hij wordt na 7 maanden vrijgelaten door Munt. Omdat dit vragen oproept, wordt Piet na de oorlog door de CPN opgehaald. Kitty vertrouwt het niet en gaat mee. De voormalige communistische kameraden zetten het echtpaar een week illegaal vast in een cel onder de Munt in Amsterdam. In de maanden daarna stelt de politieke opsporingsdienst vast dat verzetsman Wapperom tijdens de oorlog correct gehandeld heeft en wordt hij vrijgelaten. Een jaar later wordt hij toch gearresteerd op verdenking van medewerking aan de bezetter. Het bewijsmateriaal rammelt aan alle kanten. Kitty vecht voor gerechtigheid en ontmoet advocaat Arie van Namen, die ontdekt dat er bewijsmateriaal is achtergehouden. Piet wordt twee jaar na het eind van de oorlog eindelijk definitief vrijgesproken. In 1948 wordt hij volledig gerehabiliteerd door de Landelijke Ereraad der Illegaliteit, o.l.v. Van Heuven Goedhart.

Kitty's onophoudelijke inspanningen voor gerechtigheid illustreren de complexe politieke nasleep van de oorlog en het persoonlijke offer dat zij en haar gezin hebben gebracht.

Zoon Hugo schreef de roman De Spinvlieg, waarin historische feiten zijn verwerkt. Zoon Petja zette zich in voor het belichten van gebeurtenissen in een podcast-serie over het Oranjehotel in Verzet.
Kleindochter Annemieke ging op zoek naar het verhaal achter de verzetsgeschiedenis van haar grootouders in de docu-serie Sporen van de Oorlog.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken