Johan Frank Groeneveldt

Persoonsgegevens

VoornaamDick
InitialenJ.F.
AchternaamGroeneveldt
GeslachtMan
Leeftijd23
Beroeplid van verzet
Geboren15 april 1918 in Malang, NOI.
Overleden5 februari 1943 in Leusderheide.
Reden van overlijdenGefusilleerd
Plaats grafGem. Begraafplaats Rusthof te Amersfoort

Reden arrestatieAanslag op verrader van gefusillieerde vriend
Gearresteerd op1 maart 1942

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel27 maart 1942
Oranjehotel verlatenJuli 1942
VervolgAmersfoort
Utrecht
Vught
Amersfoort

Categorieën

2e OD proces
 
Bron(nen):
Verhaal mw. Hoogeveen-Bastiaans
NIOD

Ingezonden verhalen over Johan Frank Groeneveldt

Ingestuurd door Mw. Hoogeveen-Bastiaans op 09 september 2024

Portret
Naam: Johan Frank (Dick) Groeneveldt
Geboren op 15 april 1918 te Malang (Ned.-Indië)
Beroep: student
Woonplaats: Leiden/Den Haag
Gearresteerd op 1 maart 1942
Nummer in 2e OD-proces: n.v.t., ander proces 5-12 december 1942
Straf: doodstraf
IM 314 OD lijst: K; nr. op bijlage 3B: 115
Gefusilleerd op 5 februari 1943 op de Leusderheide

Net als veel van zijn Leidse vrienden heeft ook Dick Groeneveldt wortels in Nederlands-Indië. Hij wordt geboren te Malang op Oost-Java. Zijn ouders gaan uit elkaar. Zijn vader blijft in Nederland wonen, zijn moeder vertrekt met zijn zus naar Zuid-Afrika. In tegenstelling tot zijn vader is Dick totaal niet Duitsgezind. Hij woont in het begin van de bezettingstijd in de omgeving van Zeist. Daar maakt hij kennis met de verzetsman Sjoerd Nauta, die in die omgeving op verkenning is. Hij verhuist dan naar Leiden om Nauta te helpen met diens verzetsactiviteiten. Na de arrestatie van Nauta in augustus 1941 verhuist Groeneveldt naar Den Haag. Daar komt hij in aanraking met Juliana Dessauvagie. Haar huis is een toevluchtsoord en uitvalbasis voor allerlei verzetsmensen, o.a. uit kringen van de Ordedienst (OD).

In het huis van Dessauvagie beraamt Groeneveldt samen met Sjoerd Nauta’s zus Etta en een cipier van het Oranjehotel in Scheveningen een plan voor een overval op die gevangenis. Doel is om begin januari 1942 Nauta en een aantal andere verzetsvrienden te bevrijden, die daar zijn opgesloten. De overval – waar ook Bill Roeske aan zou deelnemen, een verzetsman met wie Groeneveldt inmiddels bevriend is geraakt - gaat niet door, doordat er gevaarlijke waakhonden rondlopen.

Enkele maanden eerder al, in oktober 1941, heeft Groeneveldt samen met Roeske en enkele anderen een aanslag gepleegd op de Leidse infiltrant Stellbrink aan de Schotersingel in Haarlem. Stellbrink wordt gewond, net als twee van zijn collega’s van wie er één overlijdt. Groeneveldt en Roeske raken ook beiden gewond in de schietpartij. Groeneveldt heeft een schotwond in zijn arm en wordt in de periode erna geregeld verbonden door dr. Krediet, een arts in Wassenaar die betrokken is bij het Haags/Leidse OD-netwerk. Voorlopig blijven de daders op vrije voeten en actief in het illegale werk.

In februari/maart 1942 worden vele verzetsmensen uit hun kringen opgepakt. Groeneveldt wordt op 1 maart gearresteerd. Hij verblijft eerst in het Oranjehotel en vervolgens in Amersfoort, totdat hij begin december naar de Gansstraat in Utrecht wordt overgebracht voor zijn proces. Daar wordt hij op 10 december van dat jaar ter dood veroordeeld samen met Roeske, Albert Nout en nog een aantal anderen die betrokken waren bij de aanslag op Stellbrink. Groeneveldt wordt met zijn twee mededaders en met twee mannen uit de groep van Nout – Gerard Bastiaans en Hans Smits - op 5 februari 1943 gefusilleerd op de Leusderheide. Enkele andere betrokkenen bij de aanslagplannen, die eveneens op 10 december ter dood veroordeeld zijn, volgen op 24 juni 1943.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken