Christina de Roode-Knecht

Persoonsgegevens

VoornaamChristina
InitialenChr.
Achternaamde Roode-Knecht
GeslachtVrouw
WoonplaatsBussum
Geboren10 mei 1918 in Bussum.
Overleden12 september 2014 in Leidschendam.

Reden arrestatieVerspreiden van pamfletten
Gearresteerd inBussum
Gearresteerd op2 augustus 1941

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel29 november 1941
Oranjehotel verlaten31 juli 1942
Vonnis1 jaar gevangenisstraf
BijzonderhedenZij werd opgepakt door de politieman Adriaan Jongepier, een Zeeuwse politieman van korps Bussum. Hij was berucht om het arresteren en uitleveren van burgers aan de Gestapo.

 
Bron(nen):
E.P. Weber - Gedenkboek van het Oranjehotel (blz. 159)
Archief Gooise Meren
NIOD
NRK
John Rijssemus
Gooi- en Vecht historisch

Ingezonden verhalen over Christina de Roode-Knecht

Ingestuurd door Paul Beek op 19 september 2023

Christina Knecht werd geboren in Bussum als dochter van politieman Jan Knecht (1892-1981) en woonde ten tijde van de oorlog ook in Bussum aan de Simon Stevinweg 3b. Vader Jan was sinds 1917 bij de politie.
Christina werd, net als Daniel Vos, opgepakt in Bussum 2-8-1941 en werd met Daniel in hetzelfde proces veroordeeld. Het Feldkriegsgericht in Utrecht sprak tussen 26 en 28-11-1941 de vonnissen uit over de verzetsgroep Dubelaar waar zij deel van uitmaakten. Volgens rechtbankdocument was zij sinds begin 1941 lid van de Nederlandse Unie (die streefde naar een maatschappij die de gewijzigde verhoudingen in Nederland en Europa erkende en dus ging samenwerken met de bezetter)
Voor verspreiding en maken van pamfletten kreeg zij 1 jaar gevangenisstraf met aftrek van 4 maanden. Ze zat sinds arrestatie in Oranjehotel in zogenaamd Untersuchungshaft (voorlopige hechtenis)
Christina Knecht is later Christina de Roode geworden.

Zij is samen met Daniël Vos gearresteerd en veroordeeld in Utrecht voor Feldkriegsgericht.

De heer Knecht en vrienden hebben ook regelmatig toespraken van de koningin soms wel 50.000 exemplaren, naar gelang er geld beschikbaar was, verspreid. Zijn dochter nam die toespraken stenografisch op en tikte de stencils. Had thuis een moderne stencilmachine. De politie die 'huiszoeking' kwam doen heeft deze machine tijden weggehaald VOOR de Sicherheitspolizei huiszoeking kwam doen. Zijn dochter is gearresteerd en behoorde tot de groep, die gefusilleerd is. Hem was niet bekend of zijn dochter op het laatste ogenblik al dan niet gratie had gekregen. Met een aantal gevangenen werd zij op 30-03-1942 naar Maastricht gereden, reden zou zijn dat het Oranjehotel te vol was geworden. In Maastricht hadden de Duitsers een klooster gevorderd dat nu dienst deed als gevangenis en rechtbank van de Luftwaffe. In die rechtbank werd zij weer tot 1 jaar gevangisstraf veroordeeld.

Overleden in Leidschendam 12-09-2014.
Uit stukken blijkt dat ook vader Jan deel uitmaakte van die groep en was op gegeven moment voortvluchtig en ondergedoken.

Bronnen: Gooi ne Vecht Historisch, Historische Kring Bussum, John Rijssemus, NIOD

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken