Adrianus Aloysius Felix Althoff

Persoonsgegevens

VoornaamLex
InitialenA.A.F.
AchternaamAlthoff
GeslachtMan
Leeftijd37
BeroepJournalist
Woonplaats's Gravenhage
Geboren12 september 1904 in Haarlem.
Overleden29 juli 1943 in Leusderheide.
Reden van overlijdenGefusilleerd
Plaats grafGemeentelijke begraafplaats Rusthof te Amersfoort

Reden arrestatieLid van een verzetsgroep (OD)

Oranjehotel

VonnisTer dood veroordeeld.
VervolgHaaren
Utrecht
Amersfoort
Bijzonderheden2e OD proces

 
Bron(nen):
Oorlogsbronnen
Oorlogsgravenstichting
NIOD

Ingezonden verhalen over Adrianus Aloysius Felix Althoff

Ingestuurd door Mw. Hoogeveen-Bastiaans op 26 augustus 2024

Portret

Naam: Adrianus Aloysius Felix ‘Lex’ Althoff

Geboren op 12 september 1904 in Amsterdam

Beroep: journalist/ schrijver

Woonplaats: Den Haag

Gearresteerd op 22 mei 1942

Straf: doodstraf

IM 314 OD lijst: I; nr. Anklage 2e OD: 23

Gefusilleerd op 29 juli 1943 op de Leusderheide

Lex Althoff is de zoon van een vertegenwoordiger. Hij volgt de hbs, wordt journalist/schrijver en gaat werken als redacteur – later hoofdredacteur - bij het socialistische dagblad Het Volk. Op het eind van de zomer van 1940 neemt hij ontslag bij deze krant als protest tegen de voortschrijdende nazificering van het blad. Hij gaat dan samenwerken met Frans Goedhart, Koos Vorrink (de voorzitter van de SDAP) en uitgever J.C.S. Warendorf. Samen richten zij Het Parool op. Ze vormen een redactie en betrekken daar ook een aantal anderen bij, o.a. Nunes Vaz, voormalig redacteur van het ANP. Na de arrestatie van Kann eind mei 1941 wordt diens plaats ingenomen door de vroegere hoofdredacteur van Het Volk, Wiardi Beckman.

In januari 1942 worden Wiardi Beckman en Goedhart door de SD gearresteerd bij hun poging om met de boot van ‘Contact Holland’ vanuit Scheveningen naar Londen over te steken. Vorrink wil daarna veiligheidshalve stoppen met de krant en bovendien speelt er ook een conflict in de redactie van Het Volk. Althoff treedt daarom uit de redactie, net als Vorrink..

Vorrink wordt in het voorjaar van 1942 door agent Ernst de Jonge benaderd om naar Engeland te gaan. Hij wil niet en besluit om Althoff in zijn plaats te sturen. De mannen van ‘Contact Holland’- Hazelhoff Roelfzema c.s. – proberen in de nacht van 11 op 12 mei een afhaalpoging vanuit Noordwijk, waar De Jonge een huis gehuurd heeft. Althoff heeft een koffer met spionagemateriaal klaar staan, dat hij gekregen heeft van Vorrink en De Jonge om mee te nemen naar Londen. Er ontstaat een mini-zeegevecht voordat de boot de kust bereikt, waardoor deze onverrichterzake moet terugkeren. Later die maand, op 22 mei, wordt Althoff samen met De Jonge en diens medewerker Leen Pot gearresteerd.

Althoff is nauwer betrokken bij het Parool dan bij de OD, waar hij ook contacten mee heeft. Toch staat hij niet terecht in het Parool-proces van 12-16 december 1942 in Utrecht, maar in het 2e OD-proces. Hij wordt ter dood veroordeeld en op 29 juli 1943 samen met 15 andere in dat proces ter dood veroordeelden gefusilleerd.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken