Thijs Taconis

Persoonsgegevens

VoornaamThijs
InitialenT.
AchternaamTaconis
GeslachtMan
Leeftijd27
BeroepLuitenant
Geboren28 maart 1914 in Rotterdam.
Overleden6 september 1944 in Mauthausen.
Reden van overlijdenGefusilleerd

Reden arrestatieVerraad
Gearresteerd op9 maart 1942

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel16 maart 1942
Oranjehotel verlaten1 mei 1942
Cel(len)606  |  Een cel adopteren? Bekijk de mogelijkheden
VervolgHaaren
Mauthausen
BijzonderhedenZijn schuilnaam was "Thijs Timmer".
De heer Taconis is één van de mannen die deel uit maakte van het Englandspiel.

 

Ingezonden verhalen over Thijs Taconis

Ingestuurd door Nationaal Monument Oranjehotel op 16 mei 2022

Engelandvaarder
Thijs Taconis woont in 1940 in Scheveningen. In mei 1940 vaart hij in een logger van Scheveningen naar Engeland om zich aan te sluiten bij het verzet. Op 7 november 1941 worden Thijs Taconis en Huub Lauwers, een Nederlandse journalist opgeleid als geheim agent, als eersten vanuit Engeland buiten Ommen geparachuteerd om een radioverbinding met het hoofdkwartier in Londen op te zetten en te onderhouden. Op 3 januari 1942 wordt het eerste codebericht naar Londen verzonden.

Op 9 maart 1942 wordt Thijs gearresteerd. Als codenamen gebruikte hij Thijs en Thijs Timmer. Op 6 september 1944 wordt hij in Mauthausen gefusilleerd, samen met 23 andere Nederlandse geheim agenten.

Onderscheidingen (postuum):
* Military Medal (1947)
* Bronzen Kruis (KB 02-05-1953/33)

Voor zijn vertrek uit Engeland heeft hij een testament gemaakt, waarin hij zijn geldelijke bezittingen nalaat aan het Prins Bernhard Fonds, dat het jaar ervoor is opgericht. In 1950 is de Zilveren Anjer ingesteld om Thijs te eren.


Bron: Museum Engelandvaarders, Noordwijk

Ingestuurd door Mw. Hoogeveen-Bastiaans op 16 september 2024

Portret
Naam: Thijs Taconis
Geboren op 28 maart 1914 te Rotterdam
Beroep: dienstplichtig soldaat
Gearresteerd op 9 maart 1942
Straf: zonder proces weggevoerd
IM 314 OD lijst: K; nr. bijlage 3B: 131
Overleden: omgebracht Mauthausen, 6 september 1944

Thijs Taconis is een zoon van Roelof Taconis en Maria Hendrics en is geboren te Rotterdam. Hij wordt medio januari 1940 als dienstplichtig militair in Canada ingezet en vertrekt daar half maart. Een maand later wordt hij ingedeeld bij de Nederlandse troepen in Engeland en vervolgens eind mei gedetacheerd bij het Engelse leger. Taconis is ongehuwd. Hij komt op de opleiding van de Special Operations Executive (SOE) in Winterfold. Hij krijgt een aantal taken mee voor de missie, waarvoor samen met Lauwers gedropt gaat worden in Nederland. Hij moet daar gevechtsgroepen opzetten, bewapenen en trainen. Ook moet hij locaties zoeken voor het droppen van wapens en munitie voor die groepen en de ‘ontvangstcomités’ daarvoor organiseren en instrueren. Verder moet hij uitzoeken wat er gebeurd is met de agenten Homburg en Sporre, die eerder zijn gedropt en niets meer van zich hebben laten horen. Taconis moet bij dit alles de bestaande verzetsorganisaties zo mogelijk mijden en gebruik maken van zijn persoonlijke relaties. Hij krijgt een – slecht nagemaakt - persoonsbewijs op naam van ‘Timmer’. Ze krijgen geld mee: Lauwers f 4.000, Taconis f 8.000; deels in papiergeld, deels in zilveren munten. Ze worden uitgerust in burgerkleding, vrijwel identiek. Verder ieder een – identieke – aktetas, overall, pistool en kompas, een noodrantsoen, spades en Lauwers een zender.

Op 11 november 1941 worden zij gedropt bij Ommen. De zender en ander materiaal verbergen ze om die later op te halen. Als ze de dag daarna in Mariënberg wat drankjes betalen, merken ze dat zilveren munten in Nederland uit de roulatie zijn. Dit loopt gelukkig goed af. Ze reizen naar Amsterdam en kloppen aan bij een goede bekende van Taconis, een militair. Die weigert elke hulp. Na een overnachting bij een familielid lukt het de volgende dag in Den Haag om onderdak te krijgen via twee betrouwbare vrienden van Taconis, Van Hilst Karrewij en Bouma. Met hulp van hen en een andere vriend, de Arnhemmer Jacob van Dijk, kunnen ze na een paar dagen terecht in pension “Glück auf” in Oosterbeek. Vervolgens gaat Taconis op zoek naar Homburg en Sporre. Hij ontdekt dat Homburg na veel belevenissen in Hillegom zit. Sporre vertrouwde Homburg niet meer en is per boot naar Engeland vertrokken. Taconis gaat ook aan de slag met de sabotagegroepjes. Hij begint met het opleiden van instructeurs, zoals de al genoemde Bouma, Van Hilst Karrewij en Van Dijk. Voor die sabotagegroepjes benadert hij ook - via Lauwers’ zendadres Teller - OD’er kapitein Chr. van den Berg. Die schakelt hij tevens in voor inlichtingen en om goede droppingslocaties voor wapens te zoeken. Hij wijkt daarmee - door tijdsdruk- af van de instructie om mensen van bestaande verzetsorganisaties te mijden. Dat blijkt desastreus, want in de groep van Van den Berg is een verrader actief: Ridderhof. Ze organiseren een wapendropping in Hooghalen, vervolgens wordt via Ridderhof de hele groep opgerold. En in Arnhem is Taconis inmiddels via Van Dijk tegen een andere V-man aangelopen, Johnny de Droog, waardoor hij op 9 maart 1942 in het huis van Van Dijk gearresteerd wordt. Vanuit het Oranjehotel vertrekt hij in mei 1942 naar Haaren en eind november 1943 in een groep van vijftig agenten naar Mauthausen, waar hij op 6 september 1944 wordt gedood.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken