Isaak Helenus Bolman

Persoonsgegevens

VoornaamIsaak
InitialenI.H.
AchternaamBolman
GeslachtMan
Leeftijd45
BeroepOfficier
WoonplaatsScheveningen
Geboren27 mei 1895 in 's Gravenhage.
Overleden23 augustus 1943 in Düsseldorf.
Plaats grafEreveld Düsseldorf-Oberblik

Gearresteerd op0 augustus 1941

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel8 april 1941
Vonnis8 jaar tuchthuis
VervolgAmersfoort, Utrecht, Rheinbach, Siegburg, Düsseldorf
Bijzonderheden1ste OD-proces (Westerveld)

 

Ingezonden verhalen over Isaak Helenus Bolman

Ingestuurd door Jacqueline 't Hart op 07 juli 2022

Zoon van Hajonides Isaac Bolman (9 augustus 1865 Leeuwarden - 11 november 1946 Den Haag) en Auguste Wilhelmine Joanna Frederike Losecaat van Nouhuijs (26 januari 1866 Wijk en Aalburg - 14 september 1945 Voorburg).
Hij is getrouwd op 3 juli 1931 in Den Haag met Titia Helena van Maurik (4 februari 1899 Amsterdam - 21 juli 1998 Den Haag).
Isaac Bolman werd toegelaten tot de KMA en werd in augustus 1918 tot tweede luitenant der infanterie beëdigd. In augustus 1922 volgde de organieke bevordering tot eerste luitenant. Bolman werd na bijna twintig jaar 'luitenantschap' in februari 1937 tot kapitein bevorderd. Bolman had geen hogere krijgsschool opleiding gevolgd.
In 1938 werd Bolman het Kruis voor Trouwe Dienst meet gesp XX voor twintig jaar trouwe dienst als officier toegekend.
Tijdens de mobilisatie werd de kapitein Bolman naast de chef-staf aangesteld als hoofd operatiën (sectie 1) van de 1e Divisie. Als zodanig verkeerde de kapitein inde meidagen van 1940 samen met de rest van de eenheden van het 1e Legerkorps binnen de Vesting Holland. De staf van de 1e Divisie verkeerde aan de Raamweg in Den Haag.
In de ochtend van 10 mei 1940 kreeg de kapitein van zijn divisiecommandant opdracht om namens de divisiestaf een tegenaanval te leiden ter herneming van het door Duitse landingstroepen ingenomen vliegveld Ypenburg. Aldus verschenen de kapitein Bolman nabij de Hoornbrug te Rijswijk, alwaar hij met de daar aanwezige officieren der grenadiers de te nemen maatregelen coördineerde en het bevel over een reeds in organisatie zijnde tegenaanval overnam. Een reeds voordien ingezette tegenaanval was mislukt en slecht gecoördineerd gebleken. Nadien organiseerde de kapitein Bolman echter een solide vuurondersteuning voor aanvallende infanterie en de steun van een halve batterij 7-veld geschut van II2.RA. De kapitein zelf begaf zich meermaals in het vuur om individuen of onderdelen persoonlijk aan te vuren of aanwijzingen te geven. Mede daardoor slaagde men erin om in de loop van de middag en avond het vliegveld en directe omgeving te hernemen en de Duitse luchtlandingstroepen rond Rijswijk en Ypenburg vrijwel geheel uit te schakelen.
De kapitein werd door zijn commandanten voorgedragen voor een hoge militaire onderscheiding. In mei 1946 zou Isaac Bolman postuum de Militaire Willemsorde der 4e klasse worden toegekend, waarbij uitsluitend verdiensten als militair tijdens de Meidagen van 1940 in zijn considerans zijn opgenomen.
De kapitein Bolman ondertekende na de capitulatie, zoals vrijwel alle andere beroepsmilitairen, de loyaliteits-
verklaring voor beroepsmilitairen. Dit was de verklaring dat hij zich niet tegen Duitsland zou verzetten, op verklaring waarvan hij in vrijheid werd gesteld. Zoals vele ondertekenaars achtte hij de verklaring non-valide en voelde dan ook geen wroeging deze te breken.
Bolman liet zich spoedig na de capitulatie op 15 mei 1940 bij de Ordedienst betrekken. Een vrijwel geheel door militairen gevormde illegale organisatie. Deze OD was in het begin uiterst zwak beveiligd, waardoor talloze leden al in 1941 tegen de lamp liepen. Voor Bolman gold dit ook, want hij werd al in augustus 1941 gearresteerd, maar dit was vermoedelijk zijn geluk. De enige tijd nadien volgde golf aan arrestaties zou leiden tot de beruchte OD-processen, die zware straffen en talloze doodstraffen tot gevolg hadden. Bolman, die in het Oranjehotel terechtkwam ter bewaring, werd uiteindelijk veroordeeld tot 'slechts' acht jaar tuchthuis. In eerste instantie werd nadien Kamp Amersfoort zijn adres van afstraffing. Hij zou echter alsnog op transport worden gezet.
De kapitein Bolman kwam uiteindelijk aan de Luisenstrasse in Siegburg (nabij Bonn), in het "Haftanstalt/Zucht-
haus' terecht. Een locatie die bijna 1500 Nederlandse 'tuchtelingen' zouden zien tijdens de oorlog, bijna de helft van de totaal 3200 die het tuchthuis zou bergen.
Veel gevangen zouden vanuit Siegburg naar vernietigingskampen worden doorgevoerd. Bolman overkwam dit niet, want hij werd ernstig ziek.
Bolman werd uiteindelijk in Düsseldorf opgenomen, waar hij voor een ontsteking van beide longen en - vermoe-
delijk als gevolg daarvan - pleuritis behandeling kreeg. Deze zware ziekten werden hem echter fataal, zodat op 23 augustus 1943 het overlijden van Isaac Bolman werd vastgesteld.
Hij ligt begraven op het aanzienlijke Nederlandse gedeelte van het Ereveld Düsseldorf-Oberblik.

Isaac Helenus Bolman werd op 9 mei 1946 bij Koninklijk Besluit N0.6 van 9 mei 1946 postuum ingeschreven in het register van de Militaire Willemsorde. De mutatie bij zijn MWO is :
Heeft zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw onderscheiden bij de gevechten op 10 mei 1940 bij Ypenburg onder meer door het verzekeren van steun van zware mitrailleurs aan de voorste troepen door zijn persoonlijk voorbeeld en ingrijpen en door het geven van leiding aan de ver-
overing van de sterk verdedigde Johannahoeve, waarbij hij op eigen initiatief het commando over den troep op zich nam. Heeft zich verder in de periode van 10 tot 14 mei herhaaldelijk onderscheiden door onder zwaar vijandelijk vuur de verbinding te onderhouden tusschen het Stafkwartier van de 1e Divisie en de voorste afdeelingen en daarbij tot in de voorste lijn aanmoedigend gewerkt.

Overige onderscheidingen:
Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als officier

Informatie uit:
wikipedia
genealogieonline.nl
geneanet.org

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken