Liebertus Wilhelmus Christiaan Honselaar

Persoonsgegevens

VoornaamLuuc
InitialenL.W.Chr.
AchternaamHonselaar
GeslachtMan
Leeftijd37
BeroepChauffeur
Woonplaats's Gravenhage
Geboren10 april 1905 in Sloten.
Overleden27 november 1970.

Gearresteerd op30 maart 1942

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel30 april 1942
Oranjehotel verlaten6 november 1942
Cel(len)354  |  Een cel adopteren? Bekijk de mogelijkheden
VonnisAbgetrennt
VervolgAmersfoort
Vught
Haaren
Natzweiler
Dachau
Mauthausen
Bijzonderheden2e OD-proces (Roëll); gerepatrieerd

Categorieën

2e OD proces
 
Bron(nen):
Mw. Hoogeveen-Bastiaans
Vonniskaart NRK

Ingezonden verhalen over Liebertus Wilhelmus Christiaan Honselaar

Ingestuurd door Jacqueline 't Hart op 16 oktober 2022

Getrouwd met Antonia Cornelia Jansen ( overleden 24 januari 2006).
Chauffeur te Den Haag.
Dienstplichtig in 1925-1926.
Opgepakt met Henk Bastiaans op 30 maart 1942.
Gedeporteerd naar Natzweiler, Dachau en Mauthausen.

Verzetsherdenkingskruis

Informatie uit:
tracesofwar.nl
natzweiler.nl

Ingestuurd door Mw. Hoogeveen-Bastiaans op 26 augustus 2024

Portret

Naam: Liebertus (Luuc) Wilhelmus Chr. Honselaar

Geboren op 10 april 1905 te Sloten (NH)

Beroep: chauffeur

Woonplaats: Den Haag

Gearresteerd op 30 maart 1942

Straf: abgetrennt

IM 314 OD lijst: J; nr. Anklage 2e OD-proces: 70

Overleden: 27 november 1970 in Den Haag

Luuc Honselaar is chauffeur. Hij vervult zijn militaire dienst bij het 6e regiment veldartillerie en trouwt in december 1933 op 28-jarige leeftijd met Cornelia Syrier. Zij krijgen in oktober 1934 een zoon, Kees. Rond het begin van de bezetting van Nederland door de Duitsers vertrekt Luuc naar Den Haag. Hij woont eerst aan de Z.O. Buitensingel, daarna samen met zijn nieuwe liefde Antonia ‘Anja’ Cornelia Jansen in de Capadosestraat 30 in Spoorwijk. Zijn eerste huwelijk wordt in juni 1943 ontbonden.

In Den Haag wordt hij al snel actief in het verzet. Hij werkt in de garage van het afwikkelingsbureau onder leiding van luitenant Johan Nout, de personeelschef. Honselaar ontdekt al gauw, dat Johan Nout buiten zijn officiële taak ook andere werkzaamheden verricht: het vervoeren en verbergen van wapens en munitie, die niet door het Nederlandse leger zijn ingeleverd bij de Duitsers. Hij gaat Nout helpen en komt steeds dieper in de illegaliteit terecht. Honselaar werkt nauw samen met o.a. zijn vriend Gerard Bastiaans, diens broer Henk, Johan Nouts broer Albert Nout en met kap. Chr. van den Berg. Zij houden zich niet alleen bezig met wapens en explosieven, maar ook met spionage. Wanneer Johan Nout in maart 1941 gearresteerd wordt, gaan zij door met hun verzetsactiviteiten. Hij heeft veel contacten in zijn oude woonplaats Amsterdam, ook met verzetsmensen en is o.a. betrokken bij de Februaristaking daar. Honselaar is waarschijnlijk ook - als chauffeur - betrokken bij de aanslag van de groep van Albert Nout op infiltrant Stellbrink in Haarlem in het najaar van 1941.

In de golf van arrestaties na een door kap. Van den Berg georganiseerde wapendropping in Hooghalen, eind februari 1942, wordt Honselaar op 30 maart van dat jaar door Poos en Slagter gearresteerd, samen met en in het ouderlijk huis van de broers Bastiaans. Zij komen in het Oranjehotel terecht, daarna in Amersfoort en Vught. Hij staat terecht in het 2e OD-proces in Haaren. Vandaar gaat hij als Abgetrennte op transport naar Kamp Natzweiler en belandt hij eind september 1944 via Dachau en Mauthausen in Gusen, een groot buitenkamp van Mauthausen. Gusen is een kamp met een zeer zwaar regiem, net als Mauthausen zelf. Daar wordt hij in de ochtend van 5 mei bevrijd door de 11e divisie van het Amerikaanse leger. Na terugkeer in Nederland trouwt Honselaar met Anja Jansen, zelf ook actief in het verzet. Zij verbergt tijdens Luucs gevangenschap o.a. onderduikers in haar huis. Zij krijgen vier kinderen. Honselaar overlijdt op 27 november 1970. Zijn vriend en lotgenoot Henk Bastiaans schrijft over hem: “Luuk was een fijne en trouwe kameraad. Zijn woord was goud waard. Altijd kon je op hem rekenen. Altijd stond hij voor de anderen klaar. Geen karwei schuwde hij.” Zijn vrouw Anja overlijdt in januari 2006.

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken