Hans van Koetsveld

Persoonsgegevens

VoornaamHans
InitialenH.
Achternaamvan Koetsveld
GeslachtMan
Leeftijd24
BeroepAss. accountant
WoonplaatsRotterdam
Geboren23 november 1918 in Rotterdam.
Overleden29 februari 1944 in Wassenaar, Waalsdorpervlakte.
Reden van overlijdenGefusilleerd
Plaats grafGemeentelijke begraafplaats Tolsteeg te Utrecht

Reden arrestatieVerraad
Gearresteerd op25 augustus 1943

Oranjehotel

Datum in Oranjehotel25 augustus 1943
Oranjehotel verlaten29 februari 1944
Cel(len)487 / 520  |  Een cel adopteren? Bekijk de mogelijkheden
VonnisTer dood veroordeeld
BijzonderhedenHij was lid van de verzetsgroep de Oranje Vrijbuiters.

 

Ingezonden verhalen over Hans van Koetsveld

Ingestuurd door Jacqueline 't Hart op 26 juli 2021

Was een Nederlandse verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Van Koetsveld doorliep de HBS aan de 's-Gravendijkwal in Rotterdam. Hij woonde iets verderop met zijn vader Johan Emillius van Koetsveld en diens tweede echtgenote Wilhelmina Brouwer. Hij had ook twee stiefbroers en een stiefzusje. Na de HBS ging hij in Rotterdam aan de Nederlandse Economische Hogeschool studeren. Hij wilde accountant worden en het kantoor van zijn vader overnemen. Zijn studie werd verstoord door de mobilisatie in 1940.
Hij ging het verzet in en sloot zich aan de bij de Oranje Vrijbuiters. Samen met Tom Spoelstra richtte hij een knokploeg op, die distributiekantoren overviel, onderduikadressen verzorgde en aan sabotage en spionage deed.
Op 25 augustus 1943 werd Van Koetsveld in Tuindorp gearresteerd terwijl hij geld ging brengen naar de moeder van Tom Spoelstra, die reeds opgepakt was, in de hoop dat zijn moeder Spoelstra kon vrijkopen. De volgende dag werd hij overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen. Daar kreeg hij cel 487, die hij moest delen met Jacques Martens ook een Vrijbuiter. In januari 1944 kreeg hij roodvonk, waardoor hij enkele dagen in quarantaine werd gelegd in een ziekenauto op de binnenplaats van de gevangenis. Later zat hij in cel 520, zo staat op de lijst van zijn persoonlijke bezittingen die zijn ouders uiteindelijk terug ontvingen.
Hij heeft twee keer een brief mogen schrijven. Op 13 november 1943 en 14 januari 1944. In de tweede brief maakt hij duidelijk dat zijn stiefmoeder hem op 10 januari bezocht heeft. Zijn ouders hebben acht brieven aan hem mogen schrijven. Hij kreeg een paar pasfoto's en verschillende voedsel- en kledingpakketten. Een officier op het Binnenhof was tamelijk redelijk en Hans zijn stiefmoeder mocht zelfs een paar pakketten voor anderen in de groep afleveren.
Op 28 februari 1944 werd hij met 19 andere Vrijbuiters ter dood veroordeeld.
Op 29 februari 1944 werden de 20 Vrijbuiters naar de Waalsdorpervlakte gebracht. Bart Heij en Jan van der Voort kregen gratie en werden naar Dachau gestuurd, de anderen 18 werden gefusilleerd en kwamen terecht in een massagraf.
Zijn overlijden is vastgelegd in een overlijdensakte, opgemaakt in 's-Gravenhage. Net als verwanten van andere gefusilleerden, moest ook zijn familie zijn executie in de krant lezen.
In maart 1944 werd zijn geld op de bank in beslag genomen. Tussen juni 1951 en oktober 1952 is 72% daarvan vergoed door de Vermögensverwaltungs- und Renten - Anstalt.
Op 1 maart 1946 werden de Vrijbuiters herbegraven op de begraafplaats Tolsteeg in Utrecht. Er werd een monument geplaatst op initiatief van de vader van Van Koetsveld, de vader van Pieter Verhage en architect Niek van Donkelaar. Het werd op 10 mei 1947 onthuld door Quintus, de jongere broer van Van Koetsveld.

Informatie gehaald van :
Wikipedia
www.oranjevrijbuiters.nl

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Account / aanmelden

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Account / aanmelden

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Account / aanmelden

Een andere gevangene zoeken